Adelaide, dag 2
Vandaag zijn we begonnen met rondkijken in Adelaide waar we wel en waar we niet zouden willen wonen. Het merendeel van waar we geweest zijn leek ons prima. Wat een ruimte, wat een mooie stad. Veel groen, enorm ruim opgezet. Bijna geen hoogbouw, behalve in het centrum. Daar staan wel een paar torens, maar echt weinig. Hier in Glenelg zitten we vlak aan zee en daar staan wat appartementengebouwen met uitzicht op de zee die hoger zijn, maar verder ... alleen laagbouw en allemaal vrijstaand. Nou ja, meestal met slechts 10 centimeter ertussen, maar een knurft die daarop let.
Ongelofelijk dat er meer dan een miljoen mensen wonen. Waar zijn die dan allemaal?
Op internet gezien dat er ook zat huizen te koop staan momenteel die binnen ons budget vallen, dus dat lijkt ons geen probleem worden, mochten onze plannen allemaal lukken.
Na de huizen-kijk-rondrit naar het Chinatown van Adelaide gegaan. En daar wat souvenirs gekocht. Na lang wikken en wegen (de hele reis zo ongeveer) heeft Theo dan toch een Australische hoed gekocht. Uiteraard ook een paar T-shirts met leuke opdruk. Merel kon zo moeilijk kiezen tussen een koala en een kangoeroe, dus voor haar een vestje met beide erop geborduurd gekocht en voor mij een geel vest met groene accenten. Ik vermoed dat het de kleuren van de Australische cricketers is. Maar ik kan me vergissen.
En nog wat leuke dingetjes, maar dat verklappen we niet.
In Chinatown ook gegeten. Leuk, gekke hapjes. Daarna nog even lekker rondgekeken. Reken maar dat ik hier m'n verse groenten, fruit en vlees ga kopen, mocht ik hier ooit gaan wonen, want alles zag er supergoed uit en de prijzen waren voor Australische begrippen ongelooflijk laag.
In de supermarkt kost bijvoorbeeld een: kilo appelen zo'n 4,5 dollar. Omgerekend: €3,60. Lekker brood, dus niet van dat tostibrood, kost ook zoiets. Per stuk. Melk 2 dollar per liter, kaas 20 dollar per kilo. En groenten ga ik niet eens opnoemen. Bier per karton van zo'n 30 blikken kost van 375 ml kost, hou je vast, minstens 40 dollar. Potje mayonaise, simpel, simpel kost minstens 2,5 dollar. En dan is het nog vies ook. En 10 zakjes oploscappuccino 6,5 dollar. Je kan ook in een koffieshopje een beker kopen, dan ben je bijna 5 dollar kwijt (deze dingen weet ik toevallig allemaal uit 'm n hoofd, omdat we dit allemaal regelmatig gekocht hebben). Maar goed, er zijn ook goedkopere plekken en Chinatown is er dus één van.
Vanmiddag zijn we naar een gebouw geweest waar kinderen binnen van alles konden doen. Er stond een carrousel, er was een Bal-lorig-achtig ding (voor degenen onder jullie zonder kinderen: daar kunnen kinderen klimmen en klauteren), botsautootjes, midgetgolf en allerlei computerspellen. Maar wij kwamen er voor de waterslides! Die zagen we gisteren vanaf het strand aan de buitenkant van het gebouw hangen. Wow, daar moesten we heen! Tickets gekocht en hup naar boven. Er waren er drie: de Twin, waar je met z'n tweetjes in mocht. De Speed, waar je in je eentje in kon en die werkelijk razendsnel was en de Raft. Ook deze naam zegt het al: daarin ging je met een raft = vlot.
Theo hoefde niet zo nodig, dus gingen Merel en ik samen. Eerst omhoog, naar het begin naar de tunnels. Vier verdiepingen hoog. En dan maar glijden. Joepie! Dat was leuk! De Raft was het gaafst. Ging je samen op een opblaasvlot met 2 gaten erin (één voor Merels en één voor mijn bevallige billetjes) en dan glijden maar. In het donker! Leuk!! Die hebben we 2 keer gedaan.
En toen was het weer mooi geweest. Ondertussen was het ook al weer etenstijd en zijn we bij Outback Jack gaan eten. Een steakhouse zoals het hoort. Theo had een spies met rundvlees, echt enorm. Bleek rond de 350 gram biefstuk aan te zitten. En dan nog groenten en een enorme stapel 'wedges' erbij (soort patatachtig spul. Verrukkelijk). Ik had 'skippy dundee': stokjes met kangoeroevlees en krokodillenvlees. Skippy was heerlijk, de krokodil een beetje taai en niet echt spannend. Maar wel leuk om een keer geprobeerd te hebben. Merel heeft van onze bordjes meegegeten. En nog kregen we het niet op allemaal. Maar we hebben ons best gedaan en zijn naar buiten gerold.
Vanavond nog een rustig avondje in het hotel voor de boeg. Geen idee nog wat we morgen gaan doen.
Ja, wat betreft prijzen (en salaris), dat is best wel moeilijk om dat in te schatten. Het werkt niet echt om het direct met de Nederlandse situatie te vergelijken. Ik heb in ieder geval gemerkt dat het uitgavenpatroon anders ligt. Bijvoorbeeld in Amerika zijn dagelijkse boodschappen en kleding en zo relatief goedkoop (o.a. omdat de BTW hier zo laag is) maar aan de andere kant ben je meer geld kwijt met verzekeringen en zo. En met het opbouwen van een pensioen, wat je in feite helemaal zelf doet. We hebben ook gemerkt dat we andere dingen zijn gaan eten hier, meer aanpassen aan wat er hier gebruikelijk is. Een proces, overigens, dat nog steeds bezig is.
We hebben met de hele klas foto's gekeken. (Eén foto vond ik erg leuk;-)) Maar we zijn natuurlijk benieuwd naar Merels verhalen als ze weer terug is. We hebben de groepjes veranderd, hopelijk is Merel teverden met haar nieuwe plekje;-)
Tot gauw!
Die prijzen zijn natuurlijk niet te vergelijken met Nederland. Ligt natuurlijk aan hoeveel je daar verdiend. Pas als je evenveel dollars verdiend als in nederland euri's heb je een probleem.
Eigen moestuintje is ook een idee.
O ja!! Wedges hmmmmm even wennen was het aan de sour cream maar heerlijk. Thuis nog wel eens geprobeerd maar is gewoon niet hetzelfde... Doen ze daar ook nog steeds overal bietjes op? En als je mayo vraagt dat ze het dan op je hamburger doen ipv bij je patat? En wat vonden jullie van alle meatpies?
Ik vond het heerlijk met sour cream, want er zat ook chilisaus naast. Beetje in de mix, smullen maar!
En geen bietjes gezien. Gelukkig, want dat lust men hier in huis niet :) Mayo deden we niet aan. Hamburgers ook niet overigens. Die pies heb ik geprobeerd. bij de Warrook farm met kangoeroevlees (Merel kijkt me er nog steeds vuil om aan) en in dat goudmijnstadje met iets anders erin. Lekker! Maar dan die meatrolls! Een soort saucijzenbroodje, maar dan wel met een saucijs van een pond ofzo. Zo, dat was lekker. Namen we dan als snack tussendoor, zaten we de rest van de dag vol.
Verder hebben we voornamelijk in de camper gegeten. Pasta, rijst, taco's, zelfs een keer een pizzaatje gehaald. Dus meer raar eten hebben we niet echt gehad.