Een stukkie tussendoor.
Even een berichtje tussendoor.
Van sommigen van jullie krijg ik ook e-mailtjes. Ik wilde laten weten dat ik ze allemaal lees!
Internet is hier echter niet zo makkelijk te krijgen als we dachten of we moeten er een boel geld voor betalen. Af en toe doen we dat, kopen we een half uur of een uurtje, maar dat is meestal net genoeg om de nieuwe verhalen te plaatsen, de foto’s te uploaden (dat kost het meeste tijd en dan heb ik ze al klein gemaakt), e-mail te lezen en de financiën beheren. E-mails antwoorden gaat dan echt niet meer lukken. Ik probeer het wel af en toe, maar als we nog tijd over hebben wil Theo ook nog even wat dingetjes doen.
Maar blijf vooral mailen, ik vind het erg gezellig. Zeker de stukjes over Kuki waarderen wij zeer, Anja. Dat het met Harley goed gaat, daar hebben we alle vertrouwen in. Erik: we hebben erg gelachen om de foto van jullie drietjes. Hahaha, en uiteraard heb ik even op je gestemd. Heb je gewonnen?
Mir, jammer van je huis, maar nu lekker een paar daagjes vakantie. Heerlijk. Ik kan er over meepraten

Nu ik dan toch wat zit te babbelen, heb ik nog wel wat dingetjes. Ik heb het genoemd: “Wat ons tot nu toe ook opvalt in Australië”.
Ruimte, ruimte, ruimte.
Wat een ruimte overal. En een groen. Tot 10 km voor Canberra, de hoofdstad van het land, en het enige wat we zagen waren weilanden en wat heuvels. Met 1 weg en 10 auto’s. In de stad zelf was de grootste weg, die naar het Capitol Hill, 4-baans. Maar dan wel met een even brede strook groen ertussen als dat de banen samen breed waren. En dat midden in de stad.
En rijd je de stad uit, hoe druk het ook was (Melbourne was net Rotterdam), een kwartier later zit je weer op de 2-baans highway tussen het groen.
En zo is het overal. Waar je ook kijkt, zo ver als het oog reikt, groen: weilanden, bossen, heuvels. Hier en daar wel eens een huis, maar op sommige stukken kilometers niets of niemand.
Veel bosbouw ook. Tussen Portland en Nelson een weg van 50 kilometer met alleen maar dennenbossen. Net geplant, al 10 jaar oud en alles daar tussenin. Ook lots die net gekapt waren. En dan zag je hoe groot de oppervlakte was. Enorm.
In de weilanden schapen maar voornamelijk koeien. Nee, dat zeg ik fout: runderen. Want de stieren (of ossen) staan hier ook gewoon in de wei. Waarschijnlijk uiteindelijk voor de slacht, maar wel hun hele leven lekker buiten, in een wei. Niet opgehokt en volgepropt in een donkere stal. Alles loopt buiten, ook de kalfjes. En bij de niet-melkkoeien zijn moeder en kind gewoon samen. Niks kistkalveren, gewoon buiten.
Schoon.
En behalve ruim en groen is het overal ook zo schoon. Natuurlijk ligt er af en toe wel wat op de grond, maar zo zelden, dat dat ene ijsstokje of bierflesje meteen opvalt.
We zagen een man een hap nemen uit een broodje waarna een stukje plastic van de verpakking afbrak en over de grond wegwoei. En hij rende er achteraan om het op te pakken.
Nou zijn hier wel meer publieke vuilnisbakken dan bij ons (want bij ons zijn ze bijna allemaal weg), maar ook op plekken waar er geen staan is het gewoon netjes.
Brengt me op het volgende punt: spullen in de openbare ruimte worden met rust gelaten.
Over al en nergens zijn openbare toiletten, rustplekken, BBQ-sites, speeltuintjes. En alles is heel, schoon en netjes. En alles doet het gewoon. Niks niet gesloopt, in de fik gestoken, geen vernielingen, geen pestbende. Op een door god verlaten plek in the middle of niks staat een BBQ geval. Op gas. Waarschijnlijk staat daar een fles onder, want helemaal tot daar een leiding aanleggen voor die anderhalve toerist die het gebruikt …. Maar goed, gasfles dus. Moet je dan 20 cent in gooien, kan je een bepaalde tijd BBQ-en. Hoelang zou het in ons kikkerlandje duren voor het geld eruit gejat was? En dan wil ik niet eens denken aan wat er met de gastank zou gebeuren. Waarschijnlijk is die ook in no time gejat, maar anders zeker opgeblazen.
Het is zo’n verademing om te zien dat dat dus niet hoeft.
Graffiti hebben we wel gezien, maar alleen in de grote steden. Elders nergens.
Op de campings hangen bordjes in het douchehuis met de vraag of je even de dweil er doorheen wilt halen als je klaar bent. En iedereen doet het!
Toiletten
Waar je ook komt, overal kan je naar het toilet. In winkelcentra, bij een speeltuintje, langs het strand, in de middle of niks zelfs. En ze zijn allemaal schoon, er is wc papier zat en het is allemaal gratis. Klein dingetjes, maar oh zo heerlijk.
Vriendelijk
Als je ergens mensen tegenkomt zijn ze allemaal vriendelijk. Behulpzaam, aardig, nemen de tijd. Ook op de weg, als we iets onhandigs doen, zoals keren in een straat die daar eigenlijk wat smal voor is, blijft iedereen gewoon rustig wachten tot je helemaal klaar bent. Geen agressie, geen middelvingers, heerlijk. Sta je ergens met je caravan, komt er altijd wel iemand een praatje maken. Iedereen groet vriendelijk.
Probleem met de auto? Joh, no worries.
Dat was ‘m weer even. Verder weer braaf dagboekverhaaltjes.
Heerlijk dat het ook zo anders kan dan in NL, he?
Een verademing! Ongeveer zoals het in Nederland was toen wij zelf klein waren.... Vandaag zagen we een koelkast met de frisdranken van het restaurant én de rekken met chips e.d , geplaatst buiten het zicht van de kassieres.. EN HET KOMT BIJ NIEMAND OP OM IETS TE JATTEN....
Geweldig stuk. Dit wist ik allemaal nog niet van Australië (want ik ben er nog nooit geweest). ;-)
Maar jullie zijn dus duidelijk "in love".
Nou, "in love" nog niet helemaal maar het is, zoals Theo ook zegt, een verademing een land te hebben gevonden waar onze normen en waarden gewoon normaal zijn. En niet hopeloos ouderwets. Althans, op dit gebied.
Nog een voorbeeldje: we lopen door een woonwijkje naar het strand. Heel smal voetpaadje, net breed genoeg voor ons drietjes naast elkaar. Wel aan allebei de kanten gras, dus we kunnen uitwijken. Van de andere kant komt een groepje tieners. Stuk of 6. Wij gaan achter elkaar lopen, ons erop voorbereidend dat we het gras in moeten. Maar nee, ook zij gaan aan de kant, we passeren elkaar met gemak, er wordt nog even vriendelijk gegroet en klaar.....
Waarom is het in Nederland niet meer zo?
Er zijn ook mindere dingen. Als je af en toe ziet wat met name de meisjes hier voor schooluniform aanhebben. Blèh, geruite jurken tot halverwege de kuit. Vreselijk. Holly Hobby is er hip bij. Maar goed, als iedereen dat aanheeft is het gedeelde smart en Merel vindt het waarschijnlijk prachtig :)
Het tegenovergestelde van wat jij schrijft is wat ons in Nederland zo opvalt... het is waarom wij helemaal geen behoefte hebben om vaker dan eens in de paar jaar in Nederland op bezoek te komen...
Jeetje ben helemaal jaloers... Ik durf hier nix buiten mijn huis neer te zetten want het is weg als jeje omdraai.
Met de Grote Boze wolf gaat het helemaal goed, hij weet precies de weg en wordt zo verwent door ons gezin met uitlaten en spelen dat hij s avonds helemaal uitgeteld op zijn kussen neerploft en niet voor de volgende morgen een van zijn ogen opent.
Wat een schat van een beest is het we zijn helemaal verliefd op hem.
Hij komt zelfs helemaal bij je om te kroelen.
Het is zo ongeveer de buurttherapeut, hij kalmeert alle wilde en ontspoorde honden in de buurt, geweldig.
Zelfs wij worden helemaal rustig van hem.
We zullen hem strax wel missen hoor.
Fijne vakantie nog en geniet er van.
XXX van ons.
Lekker hè, begrijp je nu vast waarom ik nog steeds (na ruim tien jaar) nog steeds heimwee heb:-) had me daar toen ook voorgenomen om nooit meer zoals de Nederlanders te worden. Nu zijn er dagen die voorbij gaan zonder dat ik een gasfles opblaas, hihi, maar je merkt toch dat je lontje toch langzaam meekrimpt met je omgeving....
Die laatste zin, zo herkenbaar.